Värdeförvaringsenhet/värdeförvaringsenheter: Vardagligt ofta benämnda kassaskåp. Samtliga enheter för förvaring av värde, dvs säkerhetsskåp, vädreskåp mfl benämns med samlingsnamnet värdeförvaringsenhet.
Bakkantsbeslag: Förbinder dörren med karmen på gångjärnssidan.
Bakkantssäkring: Är när dörren är säkrad i bakkant så att man ej kan lyfta ur dörren, man kan bakkantssäkra dörren antingen med ett bakkantsbeslag (finns i butiken)eller gångjärn med inbyggda sprintar.
Cylinderuttag: Plats för cylinder, vred eller nyckelskylt.
Dornavstånd / Dorndjup: Nyckelhålsavstånd. Avståndet mellan stolpen på låset (se stolpe) och nyckelhålets centrum. För att avgöra vilket du dorndjup du behöver i en dörr: måt från centrum av något av de två runda borrhållen (uttagen) till dörrbladets slut.
Fönsterdörr: Altan-, terrass- eller balkongdörr med glasparti.
Hakregel: Låskolv som hakar i karmen. För ökad säkerhet. På alla evo lås.
Hänglåsbeslag: Hänglåsets fästanordning på dörr eller lucka.
Kantregel: Säkrar/låser fast den ena dörren vid användning av pardörr.
Kassaskåpsknäckare: Slangord för värdeförvaringstekniker. Specialist på öppning och reparation av kassaskåp och säkerhetsskåp.
Likalåsning: När en och samma nyckel kan användas i två eller flera lås/cylindrar.
Låsjour: Låsöppning utanför ordinarie öppettider. Jour på lås erbjuds oftast områdesvis, tex i Göteborg, Hisingen, Sävedalen etc.
Låssmed /Låssmeder: Låsspecialist med yrkesbevis: Dock kallas de flesta som arbetar med lås ”låssmeden” i folkmun.
Modul(lås): Nästan alla urtag i dörrar är anpassade för Assas alla modullås, men för att vara på den säkra sidan så mät upp dörren enligt checklista som finns på http://www.assa.se/
Plösmått: Mått som anges för slutbleck. Måttet från ytterkanten in till urtaget i slutblecket (urtaget där ”kolven”/fallet går in i slutblecket)
Regel: En låskolv som är rak (motsatsen är snedskuren). Låskolven manövreras med nyckel eller dörrvred (i motsats till den snedskurna som regleras med handtaget).
RFID: Radio-frequency identification (RFID) är en teknik för att läsa information på avstånd från transpondrar och minnen som kallas för taggar. Intresset för RFID-implantat har exploderat i Sverige (och i omvärlden). För att får ett RFID chip under huden kan ni vända er till www.skindiver.se.
Returfjäder: Fjäder i somliga dörrhandtag som hjälper låskistans returfjäder att behålla trycket. Handtag med returfjäder får handtaget att alltid fjädra tillbaka – även om fjädern i låset skulle gå sönder av slitage.
Skalskyddsdörr: Dörr som leder in i bostaden eller fastigheten. Med termen skalskydd menas alla vägar in i en fastighet.
Slutbleck: Den del av låset som sitter i dörrkarmen. Håller kolven på plats i dörrkarmen.
Spanjolett: Låsskena i fönster och fönsterdörr (altandörr). Finns på de flesta altandörrar och fönster. Öppna dörren/fönstret. När du vrider ner handtaget i öppet läge ser du att hakar, vanligen upptill och nedtill på altandörren/fönstret kommer ut ur dörren/fönstret. Då vet du att du har spanjolett. Vanliga handtag som fungerar med spanjolett är FIX 835S, Slug 3000, FIX 844S, FIX 876S med flera.
Stolpe: Låshusets synliga del i dörren. Håller låset på plats i dörrbladet.
Symmetriskt/Osymmetriskt lås: Symmetriskt lås är när stolpen sitter symetriskt på låshuset (låshuset är placerat mitt på stolpen). Osymmetrisk är när stolpen sitter förskjuten på låshuset. En tumregel är att dörrar tillverkade efter 1980 med stor sannolikhet är symmetriska.
Trycke: Dörrhandtag.
Tryckesfall: Snedskuren låskolv (kolven som fäller ut när du låser dörren är snedskuren). Kolven är fjäderbelastad och manövreras med handtaget när låset är öppet.
Täckskylt/Långskylt: Skylt som döljer gamla urtag. Förskönar utseendet på dörren.
Utsprång: Avståndet mellan dörren och handtagets grepp.
Vred: Vred, eller dörrvred används för att låsa en dörr inifrån. Vanligen i kombination med en låscylinder på dörrens utsida.
Ytbehandling: Färg. Med vilket material produktens yta är behandlad. Vanligast är nickel, mässing, krom och brunoxiderad yta.